Alla samlingarKom igång
Uppläggning av aktiebok baserat på nuläge

Guiden beskriver hur man digitaliserar aktieboken utifrån nuläget och sparar historiken i befintligt format

Pontus Rudbo avatar
Skrivet av Pontus Rudbo
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Om företaget har historiska händelser i aktieboken så finns det två alternativ. Antingen så digitaliserar man allting för att säkerställa att historiken är korrekt och återskapar då händelserna steg för steg i kronologisk ordning.

Den här guiden beskriver hur man går tillväga för att digitalisera utifrån nuläget. Vill man istället digitalisera all historisk, läs mer här.

Att digitalisera aktieboken utifrån nuläget innebär att man istället sparar historiken i befintligt format. För att ändå ha allting på samma ställe så kan en fil med historiken laddas upp i NVR.

Följande information behövs för att färdigställa uppläggning:

1. Förteckning över befintliga aktieägare

2. Förteckning över vilka poster de äger innehållande aktienummer

3. Information om respektive aktieägares införandedatum (datum då de skrevs in som ägare och ska framgå av respektive post)

Om företaget är svenskt så kommer systemet automatiskt att hämta tillgänglig information från Bolagsverket i form av aktiekapital och antal aktier samt fylla i dessa uppgifter i steg 2.

Steg 1

Skriv in organisationsnumret. Om det är ett svenskt bolag så kommer namnet upp automatiskt. Klicka "Nästa".

Steg 2 – Uppge företagets aktiekapital

Systemet har automatiskt angett hur många aktier som finns registrerade på Bolagsverket.

Ange aktiekapital – välj den hämtade informationen under "Förifyll information".

Steg 3 – Uppge aktieslag och antal aktier

Systemet har automatiskt angett hur många aktier som finns registrerade på Bolagsverket. Det gäller även olika aktieslag om det skulle finnas.

Steg 4 - Registrera aktieägare och fördela aktierna på dessa ägare.

Importera en fil (CSV UTF8) eller lägg till manuellt. Observera att ägare kan anges som antingen privatperson eller juridisk person beroende på hur de ägs. När samtliga aktier är fördelade, välj spara och fortsätt.

Steg 5 – Förhandsgranska informationen och slutför

Kontrollera att allt ser korrekt ut och välj sedan slutför uppläggning. Eventuella förbehåll som framgår av bolagsordningen läggs enklast till efter att uppläggningen är slutförd.