Att överlåta rätten till aktieutdelning till annan person, är en händelse med många potentiella skattemässiga fallgropar. NVR rekommenderar å det starkaste att alla aktieägare som överväger detta, bör konsultera juridisk och skatterättslig expertis innan några avgörande steg tas. Nedan gör vi ett försök att sammanfatta några av konsekvenserna.
Av praxis följer att en förmögenhetsöverföring, vilket en aktieutdelning är, som sker från ett aktiebolag till en annan juridisk person utan att vara affärsmässigt motiverad innebär ett sådant förfogande över det överförda värdet att det ska behandlas som en utdelning till aktieägarna i det överlåtande bolaget som ska beskattas. Emellertid, om aktieägare avstår från utdelning från bolag för att användas för bolagets gåva till en stiftelse medför inte att aktieägaren inte beskattas för utdelningen.
Skatteverket anser dock att om en aktieägare avstår från en beslutad utdelning eller betalar tillbaka en utbetald utdelning av andra skäl än att utdelningsbeslutet klandrats och upphävts på civilrättsliga grunder, är utgångspunkten att utdelningen ska beskattas eftersom den har varit disponibel.
Skattskyldigheten för utdelningsinkomster följer den så kallade kontantprincipen. Detta innebär att en utdelning skall beskattas det år då den skattskyldiga kan disponera över utdelningen. Denna tidpunkt fastslås på bolagsstämman. Om någon sådan tidpunkt inte kan fastslås, anses utdelningen vara tillgänglig direkt, och då skall den beskattas direkt.
För kupongbolag ska utdelningen betalas ut när bolagsstämman fattat sitt beslut. När bolagsstämman har beslutat om utdelning får aktieägarna en fordran på bolaget motsvarande det beslutade utdelningsbeloppet. Denna fordran är aktieägarens egendom. Bolaget kan inte längre förfoga över utdelningen eller kräva att aktieägarna ska avstå från sin fordran eller betala tillbaka utdelningen till bolaget. Skatteverket anser därför att en utdelning i pengar är disponibel på bolagsstämmodagen om bolaget är ett kupongbolag.
Bolagsstämman kan också fatta beslut om att utdelningen ska göras vid en fastställd senare utbetalningstidpunkt. I dessa fall skall utdelningen i stället betraktas som disponibel och skattepliktig först vid dagen för utbetalningen. Enligt Skatteverket anses dock utdelningen vara disponibel – och skattepliktig – senast dagen innan nästa årsstämma. Det gäller även om samtliga aktieägare har accepterat ett beslut om en ännu senare utbetalningsdag.