Alla samlingar
Aktiekapital, aktieutdelning och omstämpling av aktier
Minskning av aktiekapital - vad är det och vad är syftet
Minskning av aktiekapital - vad är det och vad är syftet
Henrik Kristensen avatar
Skrivet av Henrik Kristensen
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Minskning av aktiekapital är en händelse där aktiekapitalet minskas genom att belopp överförs från bundet aktiekapital till fritt eget kapital eller överförs till en eller flera aktieägare. Minskning av aktiekapital kan ske med eller utan indragning av aktier.

Vid minskning av aktiekapital utan indragning av aktier, kommer samtliga aktiers kvotvärde att minska eftersom täljaren i uttrycket (kvotvärde = aktiekapital/totalt antal utgivna aktier) minskar. Om minskning av aktiekapital sker med indragning av aktier kommer dock kvotvärdet att vara oförändrat. I ena fallet har aktieägarna oförändrat antal aktier, alla med lägre (kvot)värde än tidigare och med oförändrat totalvärde, eller så har aktieägarna färre antal aktier än tidigare, men med bibehållet (kvot)värde och minskat totalvärde.

Syftet med att minska aktiekapitalet kan vara att man vill täcka en förlust och bolaget idag inte har något fritt eget kapital, man vill betala tillbaka pengar till aktieägarna eller för att köpa ut en särskild aktieägare. Minskning av aktiekapital genom indragning av aktier kan också motiveras av likviditets-och skatteskäl om det sker som ett alternativ till aktieutdelning.

Fick du svar på din fråga?