Alla samlingar
Emissioner
Apportemission - vad är det och vad är syftet
Apportemission - vad är det och vad är syftet
Henrik Kristensen avatar
Skrivet av Henrik Kristensen
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Apportemission är en händelse när företaget utfärdar (emitterar) nya aktier genom att tillföra nytt, externt kapital i form av apportera in (ta över) egendom från befintliga och/eller nya aktieägare. Som egendom räknas andra tillgångar som inte är likvida medel, såsom aktier, fastigheter, maskiner, patent eller andra rättigheter. Betalning för de nytecknade aktierna kan även ske genom att någon som tecknar aktier kvittar, helt eller delvis, en fordran som denne har mot bolaget. Värdet av egendom eller fordringsägarens rätt skall granskas och intygas av en eller flera revisorer – ett sk revisorsyttrande.

Det nya kapitalet som tillförs bolaget ökar bolagets aktiekapital motsvarande antalet nyemitterade aktier multiplicerat med aktiernas kvotvärde. Om pris/aktie överstiger befintliga aktiers kvotvärde, så bokförs överskjutande kapital som fritt eget kapital.

En anledning för apportemission kan vara att kvitta en fordran som någon har på bolaget, eller i samband med att ett bolag förvärvar ett annat bolag och betalning sker med aktier i bolaget.

Fick du svar på din fråga?