Alla samlingar
Emissioner
Fondemission – vad är det och vad är syftet
Fondemission – vad är det och vad är syftet
Henrik Kristensen avatar
Skrivet av Henrik Kristensen
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Fondemission är en händelse där aktiekapitalet ökas genom att internt belopp överförs från: bunden överkursfond, uppskrivningsfond, reservfond, fond för utvecklingsutgifter eller fritt eget kapital. Belopp kan också överföras till aktiekapital genom att värdet på en anläggningstillgång skrivs upp. En fondemission kan ske med eller utan utgivande av aktier.

Om fondemission sker utan utgivning av aktier, kommer samtliga aktiers kvotvärde att öka eftersom täljaren i uttrycket (kvotvärde = aktiekapital/totalt antal utgivna aktier) ökar. Om fondemission sker med utgivning av aktier kommer dock kvotvärdet att vara oförändrat. I ena fallet får aktieägarna fler aktier, vardera med samma (kvot)värde som tidigare, men ökat totalvärde, eller så har aktieägarna lika många aktier som tidigare, men med ökat både (kvot)värde och totalvärde.

Vid fondemission där nya aktier ges ut har aktieägarna rätt till dessa i förhållande till det antal aktier de förut äger. Om bolaget har aktier av olika slag som skiljer sig åt i fråga om rätt till andel i bolagets tillgångar eller vinst, har aktieägarna rätt till nya aktier i enlighet med vad som anges i bolagsordningen. Om bolaget har aktier av olika slag utan åtskillnad mellan aktieslagen i fråga om rätt till andel i bolagets tillgångar eller vinst och de nya aktierna skall vara av samma slag som de befintliga aktierna, skall nya aktier ges ut i förhållande till det antal aktier av samma slag som finns sedan tidigare. Därvid skall de gamla aktierna ge rätt till nya aktier av samma slag i förhållande till sin andel i aktiekapitalet.

Syftet med en fondemission kan vara att man vill byta bolagskategori från privat kupongaktiebolag till publikt kupongaktiebolag, som har ett minimikrav om 500 000 kr, eller till ett SE-bolag där kapitalkraven är ännu högre. Genom att öka det bundna aktiekapitalet, dvs kapital som man inte kan dela ut, så signalerar bolaget och ägarna finansiell styrka och hängivenhet. Detta kan t.ex. leda till ökad kreditvärdighet. Fondemission genom utgivning av nya aktier kan också motiveras av skatteskäl om det sker som ett alternativ till aktieutdelning. En ägare som erhåller en nyemitterad aktie från en fondemission behöver inte betala inkomstskatt för denna tillgång, till skillnad från om aktieutdelning utbetalas.

Fick du svar på din fråga?