Alla samlingar
Aktiekapital, aktieutdelning och omstämpling av aktier
Omstämpling av aktier - vad är det och vad är syftet
Omstämpling av aktier - vad är det och vad är syftet
Henrik Kristensen avatar
Skrivet av Henrik Kristensen
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Omstämpling eller omvandling av aktier innebär att aktier av ett aktieslag omvandlas till ett annat aktieslag. Detta aktieslag kan vara ett befintligt aktieslag eller ett helt nytt. Omvandling kan omfatta samtliga aktier av ett aktieslag, eller enskilda aktieposter.

Om bolaget har flera olika aktieslag kan du skriva ett förbehåll i bolagsordningen om att ett visst aktieslag ska kunna omvandlas till ett annat aktieslag. Förbehållet kan också gälla att vissa aktier ska omvandlas om en viss händelse sker eller vid särskilda villkor.

Om en aktie omvandlas ska det genast anmälas till Bolagsverket för registrering. I anmälan ska det stå vilka aktieslag som berörs av omvandlingen och hur många aktier av varje slag som omvandlas. Omvandlingen är verkställd när Bolagsverket har registrerat den hos sig och när den har registrerats i aktieboken hos NVR.

Det är dock viktigt att tänka på att om man ändrar på befintliga aktier så att de ger olika rätt till utdelning anses de avyttrade vilket i sig kan få skattekonsekvenser för delägarna. Även i dessa fall bör man vara uppmärksam på att differentierad utdelning kan innebära att en viss del av utdelningen kommer av Skatteverket anses vara tjänsteinkomst.

Fick du svar på din fråga?