Minskning av aktiekapital - så här registrerar du en minskning av aktiekapital i NVR
Minskning av aktiekapital - så här registrerar du en minskning av aktiekapital i NVR
Henrik Kristensen avatar
Skrivet av Henrik Kristensen
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Innan du kan minska aktiekapitalet behöver du välja det bolag som berörs och trycka på knappen ”+ Ny händelse”.

Steg 1-Välj datum

Välj datum som minskning av aktiekapital blir registrerad i aktieboken. Precis som alla andra typer av händelser registreras minskning av aktiekapital i tidskronologisk ordning.

Steg 2-Ange belopp

Uppge det belopp som bolagets aktiekapital minskas med.

Steg 3-Indragning av aktier

Välj om det är en minskning av aktiekapital utan indragning av aktier eller med indragning av aktier:

Om det inte skall dras in några aktier, fortsätt till nästa steg 4.

Om det skall dras in aktier:

• Om indragning skall ske proportionellt av alla delägare (pro rata) så kommer NVR räkna ut hur många aktier av varje aktieslag som skall dras in. Om fördelningen över alla aktieägare inte går jämnt upp kan du antingen justera manuellt eller med hjälp av vedertagen metod för att fördela indragning så att fördelningen utgör hela aktier.

• Om indragning skall ske av specifika aktier och av specifika aktieägare, så kan du göra detta val. Därefter kan du välja exakt vilka poster, hela eller delar av, som skall dras in.

Steg 4-Lägg till anteckning (Valfritt)

Till händelsen finns även ett anteckningsfält. Här kan du, om du vill, skriva minnesanteckningar eller annan information om händelsen. Denna anteckning blir INTE synlig i utskrift av aktieboken, utan denna info kan enbart administratörer/observatören av aktiebokstjänsten ta del av via översikt Aktiebokshändelser och ”Mer info” om specifik händelse.

Steg 5-Ladda upp bilaga (Valfritt)

Till händelsen finns även möjlighet att ladda upp en eller flera bilagor som då kopplas till denna händelse. Exempel på bilaga kan vara kopia på stämmobeslut eller revisorsutlåtande. Bilagorna blir INTE synlig i utskrift av aktieboken, utan denna info kan enbart administratörer/observatören av aktiebokstjänsten ta del av via översikt Aktiebokshändelser och ”Mer info” om specifik händelse.

Steg 6-Registrera minskning av aktiekapital

Klicka på knappen ”Slutför”. Om allt är ifyllt korrekt så kommer händelsen att registreras och aktieboken och alla andra rapporter kommer att uppdateras motsvarande.

Om någon av ägarna har en depå i NVR kommer de att notifieras att deras innehav i bolaget har ändrats. De har då möjligheten att logga in på NVR för att kontrollera de uppdaterade uppgifterna. Denna notifiering finns som stöd till både administratören och ägarna då de involverade parterna ges möjlighet att reagera om registreringen av någon anledning är fel. Detta är också viktigt för transparens.