Pantsättning av aktier - Så här registrerar du pantsättning av aktier i NVR
Pantsättning av aktier - Så här registrerar du pantsättning av aktier i NVR
Henrik Kristensen avatar
Skrivet av Henrik Kristensen
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Innan du kan pantsätta en aktie behöver du välja det bolag som pansättningen berör och trycka på knappen ”+ Ny händelse”.

För att pantsätta en aktie, så registreras detta i NVR som en ny händelse där du bl.a. skall uppge information om panträttsinnehavaren.

Steg 1-Välj datum är

Välj det datum som pantsättningen blir införd i aktieboken. Precis som alla andra typer av händelser registreras pantsättning i tidskronologisk ordning.

Steg 2-Pantsättning eller borttagning

Uppge om registreringen avser pantsättning eller borttagning av pant

Steg 3-Välj aktieägare

Välj vilken av aktieägarna som skall få aktier pantsatta.

Steg 4-Välj aktier

Välj exakt vilka aktier som denne aktieägare skall pantsätta.

Steg 5-Panträttsinnehavare

Uppge information om panträttsinnehavaren. Man skall uppge:

• Om panträttsinnehavaren är en fysisk person eller en organisation

• Nationalitet

• Svenskt person-/organisationsnummer eller annat identifieringsnummer

• Om panträttsinnehavaren har svenskt person-/organisationsnummer kan man klicka på knappen ”Hämta information”. Då kommer namn, aktuell adress och eventuell annan kontaktinformation som kan erhållas från andra källor (t.ex. Bolagsverket, SPAR-registret) att hämtas automatiskt.

• Om dessa uppgifter INTE kan hämtas, skall du fylla i panträttsinnehavaren namn (minimikrav) och adress, samt gärna e-post uppgifter.

Steg 6-Lägg till anteckning (Valfritt)

Till händelsen finns även ett anteckningsfält. Här kan du, om du vill, skriva minnesanteckningar eller annan information om händelsen. Denna anteckning blir INTE synlig i utskrift av aktieboken, utan denna info kan enbart administratörer/observatören av aktiebokstjänsten ta del av via översikt Aktiebokshändelser och ”Mer info” om specifik händelse.

Steg 7-Ladda upp bilaga (Valfritt)

Till händelsen finns även möjlighet att ladda upp en eller flera bilagor som då kopplas till denna händelse. Exempel på bilaga kan vara kopia på transaktionsnota eller annan instruktion om överlåtelse. Bilagan blir INTE synlig i utskrift av aktieboken, utan denna info kan enbart administratörer/observatören av aktiebokstjänsten ta del av via översikt Aktiebokshändelser och ”Mer info” om specifik händelse.

Steg 8-Slutför pantsättning

Klicka på knappen ”Slutför”. Om allt är ifyllt korrekt så kommer transaktionen att registreras och aktieboken och alla andra rapporter kommer att uppdateras motsvarande.

Efter registrering så är aktieposten låst och den kan inte överlåtas på någon annan person utan att panten avregistreras. På detta sätt undviker bolaget att felaktigt överlåta aktier som är pantsatta.

Om någon av köparen och/eller säljaren har en depå i NVR kommer de att notifieras att deras innehav i bolaget har ändrats. De har då möjligheten att logga in på NVR för att kontrollera de uppdaterade uppgifterna. Denna notifiering finns som stöd till både administratören och ägarna då de involverade parterna ges möjlighet att reagera om registreringen av någon anledning är fel. Detta är också viktigt för transparens.