Alla samlingar
Kom igång
Uppläggning av aktiebok baserat på nuläge
Uppläggning av aktiebok baserat på nuläge

Guiden beskriver hur man digitaliserar aktieboken utifrån nuläget och sparar historiken i befintligt format

Henrik Kristensen avatar
Skrivet av Henrik Kristensen
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Om företaget har historiska händelser i aktieboken så finns det två alternativ. Antingen så digitaliserar man allting för att säkerställa att historiken är korrekt och återskapar då händelserna steg för steg i kronologisk ordning.

Den här guiden beskriver hur man går tillväga för att digitalisera utifrån nuläget. Vill man istället digitalisera all historisk, läs mer här


Att digitalisera aktieboken utifrån nuläget innebär att man istället sparar historiken i befintligt format. För att ändå ha allting på samma ställe så kan en fil med historiken laddas upp i NVR.

Följande information behövs för att färdigställa uppläggning,

1. Förteckning över befintliga aktieägare och

2. Förteckning över vilka poster de äger innehållande aktienummer

3. Information om respektive aktieägares införandedatum (datum då de skrevs in som ägare och ska framgå av respektive post)

Om företaget är svenskt så kommer systemet automatiskt att hämta tillgänglig information från Bolagsverket i form av aktiekapital och antal aktier samt fylla i dessa uppgifter i steg 2.


Steg 1

Välj från idag vid nedan val

Steg 2 – Uppge företagets aktiekapital

Ange aktiekapital – välj spara och fortsätt

Steg 3 – Uppge aktieslag och antal aktier

Systemet har automatiskt angett hur många aktier som finns registrerade på Bolagsverket. Observera att om det finns fler aktieslag att fördela aktierna på så görs detta här (det allra vanligaste är att det finns ett aktieslag).

Bekräfta genom att spara och fortsätt.

Steg 4


Registrera aktieägare och fördela aktierna på dessa ägare. Observera att ägare kan anges som antingen privatperson eller juridisk person beroende på hur de ägs. När samtliga aktier är fördelade, välj spara och fortsätt.

Är det ett stort antal aktieägare finns möjlighet att ladda upp via fil.


Steg 5 – Förhandsgranska informationen och slutför

Kontrollera att allt ser korrekt ut och välj sedan slutför uppläggning. Eventuella förbehåll som framgår av bolagsordningen läggs enklast till efter att uppläggningen är slutförd.

Fick du svar på din fråga?