Alla samlingar
Emissioner
Nyemission - vad är det och vad är syftet
Nyemission - vad är det och vad är syftet
Henrik Kristensen avatar
Skrivet av Henrik Kristensen
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Nyemission är en händelse när företaget utfärdar (emitterar) nya aktier genom att tillföra nytt, externt kapital i form av likvida medel från befintliga och/eller nya aktieägare. Det nya kapitalet som tillförs bolaget ökar bolagets aktiekapital motsvarande antalet nyemitterade aktier multiplicerat med aktiernas kvotvärde. Om pris/aktie överstiger befintliga aktiers kvotvärde, så bokförs överskjutande kapital som fritt eget kapital.

Beslutet att genomföra en nyemission fattas på bolagsstämma genom enkel majoritet och existerande ägare har företrädesrätt till att teckna de nya aktierna i förhållande till det antal aktier som de äger. Om en nyemission skall riktas, med avvikelse från nuvarande aktieägares företrädesrätt, måste stämmobeslutet ha fattats med minst 2/3-dels majoritet på stämman.

Syftet med en nyemission kan vara att finansiera en expansion av verksamheten, men det kan också bero på att bolaget behöver tillföra nytt kapital för att undvika konkurs. Behovet av nytt kapital för att finansiera verksamheten kan också kombineras mad andra komplementära syften såsom att bereda möjlighet för strategiska investerare att bli delägare i bolaget, eller på annat sätt bredda delägarbasen.

Fick du svar på din fråga?