Optioner - Så här registrerar du ett optionsprogram i NVR.
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Tänk på: Vi arbetar på en fullt integrerad optionstjänst med samma gränssnitt och upplevelse som resterande del av produkten, fram till dess så hänvisar vi till vår befintliga tjänst.

När du har valt vilket bolag som skall ge ut ett optionsprogram, så är det några saker som du skall fylla i:

1. Namn på optionsprogrammet. En personaloption kan t.ex. döpas till "Qeso 2022/26" .. Om optionen löper från 2022 till 2026.

2. Startdatum. Med detta avses den absolut tidigaste dagen som bolaget kan emittera en option, vanligtvis kopplat till beslut (beslut på stämma eller styrelsens tilldelningsbeslut).

3. Slutdatum. Den absolut senaste dagen som optionsinnehavaren kan välja att utnyttja optionen.

4. Totalt antal optioner. Här skall du uppge det totala antalet optioner som kan ges ut. Denna information finner du i stämmobeslutet.

5. En option ger rätt till? Har skall du uppge hur många aktier en option ger rätt till att köpa, alternativt skall du uppge hur många optioner som krävs för att köpa en aktie.

6. Pris per option. Här skall du uppge vilket pris som var och en av tecknarna betalar per option.

7. Pris per aktie som optionen ger rätt att köpa. Detta pris kallas även “strike price” och är det pris per aktie som optionsinnehavaren får betala om denne väljer att utnyttja sin option.

8. Synlig i depå. Denna ruta skall du klicka i så att optionsinnehavarna kan se hur många optioner som de äger i sin depå på NVR.

9. Skydd mot utspädning. Denna ruta skall du klicka i om du vill att optionstjänsten skall hålla koll på hur många aktier som optionsinnehavarna skall få köpa om t.ex. bolaget har gjort en split under optionsprogrammets löptid.