Alla samlingar
Registrera händelser
Pris per aktie och genomsnittligt anskaffningsvärde
Pris per aktie och genomsnittligt anskaffningsvärde
Johan Christensen avatar
Skrivet av Johan Christensen
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Så här fungerar priser i NVR

Priser kan sättas på alla händelser där pris är en faktor vilket är följande händelser, överlåtelser, emissioner och kapitalminskningar (indragningar av aktier). Pris kan anges per aktie eller för hela händelsen för i vilket fall NVR räknar ut pris per aktie per automatik.

Se bild nedan för hur man lägger till priser.



Priser kan registreras i samband med att händelsen registreras men det är också möjligt att komplettera med priser i efterhand eller att korrigera felaktigt angivna priser retroaktivt (kräver ej kronologi).

Beräkning av pris per aktie

Vid förändringar av antal aktier, utökning genom split eller minskning genom omvänd split, räknar NVR per automatik om pris per aktie.

Genomsnittligt anskaffningsvärde (GAV)

Genomsnittligt anskaffningsvärde (GAV) är det genomsnittliga pris en enskild aktieägare har betalat för att anskaffa de aktier som aktieägaren äger vid en given tidpunkt.

NVR hanterar även mer komplexa situationer där en aktieägare kan ha köpt, sålt eller fått sina aktier indragna vid olika tillfällen genom att nettoberäkna nuläget.

GAV kan just nu togglas på i aktieägaröversikten för att visa GAV per aktieägare men kommer också snart till depåtjänsten.

Transaktionsnotor

En avräkningsnota genereras automatiskt i NVR för följande händelser efter att de registrerats, överlåtelser, emissioner och kapitalminskningar (indragningar av aktier) och finns nedladdningsbara som pdf.

Notorna som genereras kommer att ha ursprungspris samt ursprungsantal aktier angivna för att reflektera händelsen som den såg ut i sitt ursprung och tar alltså inte hänsyn till tex en split (som istället räknas om i GAV-beräkningar).

Transaktionsnotorna kommer till depåtjänsten inom kort och blir då nedladdningsbara för bolagets aktieägare.

Fick du svar på din fråga?